Cursussen, training, bijles scheikunde


Voor cursussen, training en bijles scheikunde bezoek mijn website: www.chemieonderdeknie.nl

vrijdag 3 januari 2014

Carbid beter dan rotjes?



 Carbid explosie in melkbus
foto Ben van de Beeten


Naast knallen met rotjes bestaat ook het knallen met carbid als een effectief middel om het oude jaar te verjagen.
      De vuurpijlen zijn bedoeld om het nieuwe jaar te verwelkomen maar op de een of andere manier zijn we daar verward over geraakt, als ik tenminste naar de rotjes luister die tot diep in de eerste nacht van het nieuwe jaar afgestoken worden.

Hoewel rotjes best interessant zijn, chemisch gezien, (zie mijn blog: rotjes zijn chemisch gezien best interessant) kan hetzelfde zeker ook van carbid gezegd worden en niet alleen dat, er komt bij het afsteken veel meer kijken en dat maakt het allemaal veel leuker.

Carbid is een afkorting van calciumcarbide CaC2. Een scheikundig logische naam voor deze stof. Het behoort tot de klasse van zouten.
        Een zout is een stof die gemaakt is van een metaal (Ca, calcium hier) en een niet-metaal (C, koolstof hier). In zouten wordt de naam van het niet-metaal gegeven door de naam van de atoomsoort en daar ide achter te plaatsen als het maar één atoomsoort betreft. Zo heet NaCl (keukenzout) natriumchloride, MgO magnesiumoxide en BaBr2 bariumbromide. En omdat koolstof vaak carbon wordt genoemd, heet CaC2 dus calciumcarbide.

Een stuk calciumcarbide wordt in een melkbus gedaan en daar doet men een beetje water bij of men spuugt erop. De volgende reactie vindt plaats:

CaC2 + 2H2O    à C2H2 + Ca(OH)2      

C2H2 is acetyleen (officieel ethyn) met structuurformule:  H-C ≡ C-H
Ca(OH)2  is gebluste kalk (calciumhydroxide).

Acetyleen is een gas en met een vonk erbij reageert het heftig met zuurstof:

2C2H2  + 5O2  à 4CO2 + 2H2O
                                                            
Er komt per liter acetyleen 50% meer energie in de vorm van warmte vrij dan bij een liter aardgas (voornamelijk CH4, methaan) en daarom wordt het ook gebruikt bij het snijbranden van bv. staal.

Door de hoge temperatuur bouwt zich heel snel een grote druk op in de melkbus die afgesloten is met een deksel of voetbal. Met een luide knal wordt het deksel of de voetbal tientallen meters weggeslingerd.

Met een gewoon rotje lukt je dat nooit.



Voor cursussen, training en bijles scheikunde bezoek mijn website: www.chemieonderdeknie.nl 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten